Stikstofberekening voor bouwplannen

Stikstofberekening

Voor de omgevingsvergunning van uw bouwplan heeft u een stikstofberekening nodig. Hiermee wordt de stikstofdepositie in naburige Natura2000 gebieden berekend. Tot voorkort was dit vanwege de bouwvrijstelling enkel benodigd voor de gebruiksfase. Na de uitspraak van de raad van state in november 2022 is de bouwvrijstelling vervallen en is nu voor alle bouwprojecten ook voor de bouwfase een berekening nodig.

GUBU stelt deze berekeningen voor u op en adviseert u over de stikstofuitstoot van uw bouwproject.

Waarom is een berekening nodig?

Bij verschillende activiteiten komt er stikstof vrij in de vorm van stikstofoxide (NOx) en ammoniak (NH3). Deze uitstoot leidt tot luchtverontreiniging en zal uiteindelijk ook neerslaan op naastgelegen Natura 2000-gebieden.
Bij bouwactiviteiten bestaat deze uitstoot voornamelijk uit stikstofoxiden en wordt veroorzaakt door machines en voertuigen.

De omvang en de bouwmethode is van invloed op de inzet van machines en voertuigen. Bij kleine gebouwen en lichte bouwmethoden zal de inzet minder zijn dan bij grote en zware gebouwen. Ook de funderingswijze heeft invloed op de uitstoot, zoals bijvoorbeeld de inzet van heimachines bij toepassing van heipalen.

Zodra het gebouw opgeleverd is wordt deze in gebruik genomen. Ook in deze periode komt er stikstof vrij, deze periode noemen we de gebruiksfase. Als dit bijvoorbeeld om woningbouw gaat, zal de stikstofuitstoot veroorzaakt worden door verkeersbewegingen van en naar de woningen. Dit is afhankelijk van waar de woning wordt gebouwd.

Voldoet uw bouwplan aan de stikstofeisen?

Neem contact met ons op en vraag een vrijblijven offerte.

Hoe maken wij de berekening?

Stikstofberekeningen moeten verplicht opgesteld worden met de AERIUS calculator van het RIVM. Wij zullen berekeningen maken voor de bouw- en gebruiksfase van uw bouwproject. Op basis van ervaringscijfers bepalen wij voor uw project de inzet van machines en voertuigen.

De uitkomst van de berekening resulteert in een stikstofdepositie op naastgelegen Natura 2000-gebieden. Indien de depositie binnen de gestelde normen valt dan voldoet uw bouwproject en maken wij hiervan een rapportage. Wordt er niet voldaan aan de minimum eisen dan passen wij de invoer aan door gebruik te maken van machines en voertuigen die minder stikstof uitstoten. Bijvoorbeeld voortuigen met een betere emissieklasse of elektrische voertuigen.

Indien de uitkomst hiervan nog niet afdoende is dan voldoet uw project niet. Wij kunnen u dan eventueel aanvullend adviseren over de mogelijkheden voor intern salderen van de stikstofuitstoot.

Offerte aanvragen

Heeft u een stikstofberekening nodig voor uw bouwproject? Wij kunnen u hierbij helpen, als het nu gaat om een enkele woning of als het gaat om een appartementencomplex of een nieuw woonblok. Wij zorgen voor de berekeningen en een advies op maat.

€ 290

vanaf

exclusief btw

Vul het formulier in en wij nemen vervolgens contact met u op. U kunt uiteraard ook mailen naar info@gubu.nl voor meer informatie. Of neem contact met ons op via Whatsapp.

Veel gestelde vragen

  • Een stikstofberekening berekent de stikstofdepositie als gevolg van emissiebronnen, bijvoorbeeld wegverkeer of mobiele werktuigen, ter plaatse van Natura 2000-gebieden.

  • Ja, u dient aan te tonen dat uw bouwplan geen nadelig effect heeft op Natura 2000-gebieden. Dit doet u voor zowel de bouwfase als de gebruiksfase van uw bouwproject.

  • De stikstofdepositie van NOx + NH3 mag niet meer bedragen dan 0,00 mol/ha/jr

  • U kunt maatregelen treffen zodat de bouw minder stikstof uitstoot. Bijvoorbeeld door het toepassen van elektrische voertuigen.

  • Er kan onderzocht wordt of u intern kunt salderen. Is dat niet mogelijk dan is er een ecologisch voortoets nodig. Bij een ecologische voortoets is tevens een natuurvergunning benodigd.