GUBU architecten bna helpt u uw schoolgebouw te transformeren
project: De Omscholing, Rotterdam
Transformatie en Herbestemming
Het transformeren van oude schoolgebouwen naar woningen en het verduurzamen van deze gebouwen is een complex, maar waardevol proces.
Dit soort projecten biedt niet alleen de kans om historische of karaktervolle panden een nieuwe bestemming te geven, maar draagt ook bij aan duurzaamheid en het verminderen van de ecologische voetafdruk en voegt woningen toe die in de huidige markt zeer gewenst zijn.
GUBU architecten bna neemt u stap voor stap mee door het transitieproces.
Benieuwd naar de mogelijkheden?
Vrijblijvend adviesgesprek
Een oud schoolgebouw is leeg komen te staan nadat de school verhuisd is naar een nieuwe locatie. U vraagt zich af of het mogelijk is om dat pand te transformeren naar woningen. In een eerste gesprek nemen wij met u de mogelijkheden door, bekijken het pand en formuleren wij een vervolgvraag en een programma van wensen.
Vaak resulteert deze eerste verkenning in een Haalbaarheidsonderzoek.
project: Van Amerongenschool, Bunschoten
project: Van Amerongenschool, Bunschoten
Haalbaarheidsonderzoek
Een haalbaarheidsonderzoek biedt een uitgebreide analyse van het pand, waarbij we niet alleen technische en financiële aspecten onder de loep nemen, maar ook de juridische en markt gerelateerde factoren in kaart brengen.
We richten ons in eerste instantie vooral op de technische staat van het pand, de indelingsvrijheid van de constructie en de ruimte die het bestemmingsplan biedt.
Uit die eerste analyse formuleren wij een aantal indelingsvarianten die we toetsen aan het programma van wensen en de financiële haalbaarheid.
Zo krijgt u een helder en realistisch beeld van de mogelijkheden en uitdagingen.
Onze aanpak stap voor stap
Bouwkundige Inspectie: GUBU architecten voert een grondige inspectie uit om de structurele integriteit van het gebouw te beoordelen. Dit omvat het visueel controleren van funderingen, muren, daken en bestaande installaties.
Functionele Behoeften: Wij inventariseren de behoeften aan woonruimtes, zoals het aantal units, indeling en voorzieningen en parkeerbehoefte. Dit helpt bij het bepalen van de beste manier om het gebouw aan te passen.
Vergunningen en Regelgeving: We controleren de lokale wet- en regelgeving omtrent het ombouwen van schoolgebouwen naar woningen, inclusief bestemmingsplannen en bouwvoorschriften.
project: CPO De Omscholing, Rotterdam
Gemeenschaps- en Cultuuraspecten
Bewonersbetrokkenheid: Een oud gebouw is niet enkel een stapel stenen, het maakt deel uit van een gemeenschap en van de collectieve geschiedenis. Het is belangrijk om ook daar in deze eerste analyse goed naar te kijken.
Wij betrekken toekomstige bewoners bij het ontwerpproces, bijvoorbeeld door feedbacksessies en workshops te organiseren. Dit kan helpen bij het creëren van woningen die voldoen aan de behoeften en verwachtingen van de gebruikers. Ook leren wij zo, door de verhalen uit de omgeving, de recente geschiedenis van het gebouw beter te kennen.
Cultureel Erfgoed: Bewaar en benadruk elementen van het gebouw die historisch of cultureel belangrijk zijn. Dit kan bijdragen aan de aantrekkelijkheid en waarde van de woningen en houdt de geschiedenis levend.
Ontwikkelen van Scenario’s
Scenario’s: Op basis van de analyse en de feedback vanuit de bewonersbetrokkenheid, ontwerpen wij een aantal ontwikkelscenario’s.
Wij herschikken de binnenruimtes om functionele en comfortabele woonunits te creëren. Dit kan het herconfigureren van klaslokalen naar appartementen of studio’s omvatten, maar ook het uit of opbouwen van het pand. Ook kan het noodzakelijk zijn een deel te slopen om zo ruimte te maken voor de nieuwe ontwikkeling.
Bij het ontwerpen van de scenario’s zal één scenario de meest economische indeling bevatten. Van hieruit worden een paar varianten ontwikkeld die optimaal passen bij de wensen van de opdrachtgever, de toekomstige bewoners en de cultuurhistorische context.
Kostenraming: Van alle scenario’s berekenen wij de transformatiekosten en zetten die af tegen de geschatte opbrengsten die het model oplevert. Hierdoor krijgt u inzicht in de benodigde investering en de meest economische aanpak van de transitie.
project: CPO De Omscholing, Rotterdam
project: CPO Klusschool Pragmatis, Den Haag
Duurzaam Ontwerpen
Om het pand weet toekomstbestenig te maken is naast een nieuwe invulling ook een verduurzamingsslag noodzakelijk.
Energie-efficiëntie: Verbeter de energie-efficiëntie van het gebouw door hoogwaardige isolatie van muren, daken en vloeren. Overweeg ook energiezuinige ramen en deuren.
Hernieuwbare Energiebronnen: Installeer zonnepanelen of andere hernieuwbare energiebronnen. Warmtepompen en zonneboilers kunnen ook helpen om de energiebehoefte te verlagen.
Circulair en klimaatadeptief Bouwen
Groen Dak en Gevel: Overweeg het aanleggen van een groen dak of groene gevels om de isolatie te verbeteren, de biodiversiteit te bevorderen en klimaatbestendig te bouwen.
Duurzame Materialen: Gebruik duurzame, gerecycleerde of hernieuwbare bouwmaterialen bij renovaties. Dit kan helpen om de ecologische impact van het project te minimaliseren en bevordert de circulariteit.
Herbruikbaarheid: Probeer originele materialen van het gebouw te behouden en te hergebruiken waar mogelijk. Dit kan bijdragen aan de charme en karakter van de nieuwe woonruimtes.
project: CPO De Omscholing, Rotterdam
Door deze stappen te volgen, kan een oud schoolgebouw effectief worden omgevormd naar duurzame woningen die zowel functioneel als milieuvriendelijk zijn. Dit soort projecten draagt niet alleen bij aan het behoud van historisch erfgoed, maar helpt ook om de druk op nieuwe bouwlocaties te verminderen en duurzame woonoplossingen te bieden.
Gerealiseerde Transformaties Schoolgebouwen
CPO Klusschool Pragmatis, Den Haag
Laan van Oud Kralingen, Rotterdam
Van Amerongenschool, Bunschoten
Maximilliaanschool Rotterdam
Studentenhuisvesting Veluweplein, Den Haag
project: CPO Klusschool Pragmatis, Den Haag