Vacuümglas

Een van de onderdelen van een woning waar je snel energiewinst mee kunt halen is de beglazing van de kozijnen. Zeker als de woning al wat ouder is zit er in de kozijnen nog enkel glas of oud dubbel glas. Dat type glas isoleert erg slecht. Omdat een aanzienlijk deel van de gevel van een woning uit glas bestaat, zeker bij jaren 60-70 doorzonwoningen, kan er een flinke energiewinst behaald worden door dit glas te vervangen. Het is ook nog eens een ingreep die weinig tijd kost. Vaak kan alle beglazing van een woning in één dag vervangen worden.

De meest gangbare aanpak is het glas vervangen door HR++ glas. Dat is modern dubbelglas met een gasvulling en heeft een veel betere isolatiewaarde. Maar je kunt ook een stapje verder gaan.

Wij zijn momenteel bezig met de verduurzaming van een jaren 60 woning in Portugaal waarbij het de wens van de opdrachtgever is om het wooncomfort te verhogen en het energieverbruik flink te verlagen. Doelstelling is om gasloos te worden.

Een van de zaken die daarbij aan de orde kwam zijn de grote glaspartijen met name in de woonkamer. Bij een standaard aanpak zou dit dus vervangen worden door HR++ glas met een u waarde van 1,2 (Rc=0,83 m2K/W). Op zich is daar niets mis mee, maar is dat voldoende voor een gasloze woning? De wens is om de huidige gasketel te vervangen door een bodemwarmtepomp. Daarvoor moet de hele woning goed geïsoleerd worden en worden in de woonkamer de radiatoren vervangen door vloerverwarming. Een warmtepomp werkt het meest efficiënt als de verwarming op lage temperatuur draait; een aanvoertemperatuur van 35 graden is daarbij optimaal.

Het nadeel van vloerverwarming met lage temperatuur is dat je de koudeval van de ramen niet meer kunt opvangen door een radiator die onder het raam staat. Hierdoor kan die koudeval ervaren worden als tocht.

“Koudeval is het verschijnsel dat warme lucht bij grote raampartijen afkoelt en vervolgens naar beneden 'valt' waardoor het lijkt of er altijd een tochtstroom over de vloer loopt.”

De opdrachtgever wil niet alleen verduurzamen maar ook het wooncomfort verbeteren en vroeg of triple glas wellicht een optie was. Het grote voordeel van triple glas is dat het de koudeval tegen gaat dus op zich een goede verbetering. Maar qua isolatie blijven glaspartijen de zwakke schakel in de gevelisolatie. Triple glas heeft een u waarde van 0,7 (Rc=1,43 m2K/W) terwijl we de rest van de gevel naïsoleren met een Rc van 4,5 m2K/W, een factor drie beter.

In bovenstaande tabel is het verschil te zien in warmteverlies per glassoort in kWh, in de verschillende kolommen het aantal m2 per glas, waarbij 20m2 overeenkomst met een gemiddelde rijtjeswoning.

De opdrachtgever is daarop op zoek gegaan naar betere alternatieven en kwam vacuümglas tegen. Vacuümglas bestaat uit twee glasplaten met een minieme spouw ertussen van 0,1 mm die vacuüm is. Het is dus erg dun (8,3mm) en heeft een u waarde van 0,7 (Rc=1,43 m2K/W). Als je dit vacuümglas opneemt als één van de glaspanelen in dubbelglas dan wordt de isolatiewaarde van dat hybride glas 0,5 (Rc=2,0 m2K/W) en dan voorkom je niet alleen de koudeval maar helpt het ook significant mee aan de verduurzaming van de woning.
Het is niet alleen een mooie hybride oplossing voor deze woning, het is ook een mooie hybride samenwerking tussen architect en opdrachtgever.
Wij gaan dit dan ook zeker verder onderzoeken en kijken hoe we dit kunnen meenemen in de transformatie van deze woning.

 
Vorige
Vorige

CPO Smidse Berg opgeleverd

Volgende
Volgende

CPO Damiate krijgt vorm